Se cuvine ca dupa o parere despre un tip de tehnologie( DLP, cu protagonistii de la BenQ  MW516 si W710ST) sa aiba drept la replica si Epson, gigantul care detine, promoveaza si perfectioneaza cealalta tehnologie din lumea videoproiectiilor, si aici facem referire binenteles la 3LCD.  Pentru a va improspata memoria cu privire la fiecare tehnologie in parte, va recomand sa cititi si acest articol( Tehnologia proiectoarelor: DLP vs. 3LCD vs. LcoS).

Am avut zilele acestea acces la un Epson EH- TW 480 :

-rezolutie 1280 x 720 (720p nativ)
2800 Ansi luminozitate
3000:1 contrast
corectie trapez
Hdmi/USB
2.3kg

Experienta mea spune ca specificatiile trebuie luate doar orientativ, astfel ca dupa acest motto mi-am si configurat asteptarile de la un produs comercializat de cel mai mare producator de videoproiectoare din lume. Suna bine, dar aici este vorba despre cat de bine se vede, asa ca sa incepem sa vorbim despre EH-TW 480, in masura in care am putut sa il analizam zilele acestea.
Ca si in cazul BenQ-urilor de mai sus, s-a folosit acasa, pe perete(acelasi perete, pentru obiectivitate), fara ecran, fara suporti, fara a rasfoi macar manualul si cu boxele incorporate.

Instalarea:

-se scoate dintr-o geanta de voiaj foarte reusita, atat ca design si materiale, cat ca rol de protector.

-lentila are usa culisanta pentru protectie(poate unul din primele 5 feature-uri pe care le iau in calcul dupa specificatiile generice;

-s-a asezat la o inaltime de 69cm, la o distanta de 243cm si s-a obtinut o diagonala de 224cm.

In comparatie cu BenQ-urile, acest model proiecteaza mult mai “orizontal” imaginea. Adica un BenQ il puteti pune pe jos(face cineva asta?) si se vede imaginea pe perete, la acest model s-ar putea sa o intinda si pe podea. Avantajele difera in functie de modul de instalare, pentru ca, daca optati sa il asezati pe tavan, EH-TW 480 este mai usor de potrivit, pentru ca poti aproxima mult mai simplu unde va proiecta. Insa in cazul de fata, pentru ca aveam posiblitatea de a ridica sau cobori standul, nu am luat acest aspect prea mult in calcul.

-s-a introdus cablul Hdmi (achizitionat separat) dintr-un laptop (pornit). A fost necesara o apasare a butonului Source Search si proiectorul a cautat singur pe toate intrarile semnalul, oprindu-se la HDMI.

-porneste pe Auto, atat ca tip de imagine, cat si ca rezolutie, niciunul dintre aceste moduri insa nu le recomand.

-filtrul din poza nu trebuie montat de utilizator, este doar pentru a vedea cum arata o componentat atat de misterioasa pentru multi. Da, videoproiectorul Epson vine dotat cu un astfel de filtru, o arma de nadejde in lupta cu praful.

Meniul:

-foarte simplu (a nu se citi saracacios, ci doar simplu).

buton pentru Help cu FAQ proiectate pe ecran, peste ceea ce ruleaza.

-optiuni rezolutie: Full, Zoom, Native, Auto, 16:9. Aici prima reactie poate ar fi ca, fiind un model 720p nativ, sa crezi ca 16:9 este alegerea corecta, insa nu este cazul, chiar deloc. Dupa cum se vede si din pozele de mai jos, versiunea 16:9 a lui EH-TW480 nu este deloc ceea ce ma asteptam, motiv pentru care recomand Native sau Zoom. Daca faceti switch des intre ecranul calculatorului pentru diferite aplicatii si eventuale fisiere video, mai bine ramaneti pe Zoom, Native-ul arata bine doar pe video. Sau stati pe Native in video-uri si schimbati pe Zoom pe homescreen-ul PC-ului.

optiuni imagine:  Dinamic si Cinema iar aici nu exista dubiu ca Cinema este alegerea cea mai buna si echilibrata ca si culori, sensibil mai buna decat comparativ cu proiectoarele testate anterior. Se poate selecta “caldura culorilor” avand 3 setari la dispozitie Low/Medium/High. Personal, apreciez versiunea Low. Insa am impresia ca am fost defapt “spalat pe creier” de producatorii de filme din ultima vreme, caci orice film in care realitatea nu este tocmai cum o recunoastem noi zilnic, este infasurat intr-o aura albastra. Era un efect scump de realizat in trecut, dar acum este atat de la indemana oricui, incat am ajuns sa cred ca daca nu e vreun documentar sau emisiune pentru copii, totul trebuie sa fie albastrui. Evident ca altii ar putea avea o alta parere, motiv pentru care nu voi recomanda un anumit ton de temperatura al culorilor, insa nu vad Inception cum ar putea sa arate altfel decat cu temperatura pe Low.

-am fost foarte multumit de imaginea obtinuta in modul Cinema, cu temperatura culorilor pe Low. Cu ingaduinta se poate accepta si un Medium, insa deja pe High e ca si cand te uiti pe Dinamic, iar Dinamic cred ca scoate in evidenta doar o eventuala emisiune culinara.

-un lucru ce trebuie mentionat este faptul ca nu ai optiuni pentru lampa, lipsind acele moduri intre care poate ai vrea sa jonglezi cu luminozitatea. 2800 de lumeni sunt arhisuficienti, insa cred ca niste optiuni in privinta gestionarii lampii nu ar fi stricat, mai ales ca toata lumea calculeaza “cat tine lampa” cand defapt intrebarea este  “in cat timp tehnologia superioara celei actuale va deveni atat de accesibila incat sa imi iau alt proiector”, pentru ca in realitate, in afara locatiilor unde aceste aparate trudesc aproape non-stop, nu exista riscul ca sa te uiti la el pana isi pierde din luminozitate. Durata de viata a acestor produse, in utilizare normala(cateva ora pe zi) are ca cel mai mare inamic dorinta ta de gadgeturi noi, nu longevitatea intensitatii lampilor.
Statistic, astazi sunt sanse mai mari ca in urmatorii 3 ani sa schimbi proiectorul si sa ai acelasi televizor!

-teoretic si practic, daca vrei sa nu il opresti dar vrei sa treaca intr-un mod economic al lampii fie culisezi usa ce protejeaza lentila, fie apesi butonul A/V Mute de pe telecomanda

Audio:

-nu este cel mai silentios model de proiector testat, dar compenseaza printr-un sistem audio(pastrand proportiile cand vorbim de asa ceva) foarte decent, stereo, ce poate duce lipsa unei intrari pentru casti, pentru cei care vor sa fie siguri ca fundalul sonor al filmului este singurul lucru pe care il vor auzi.

Video:

-prima diferenta intre 3LCD si DLP este legata de culori si la modul in care acestea sunt redate. Desi are “doar” 16.7 milioane, Epson reuseste, gratie tehnologiei inglobate, sa faca o treaba foarte buna in a reda imaginile, insa cu conditia ca sursa sa fie de calitate(lucru general valabil atunci cand esti pretentios de la acest tip de device-uri). Este o mentiune importanta, pentru ca urmarind clipuri si continut ce nu era din surse comprimate cu simt de raspundere, rezultatul pare slab comparativ cu imaginile oferite de acelasi produs cand se uiti la un bluray(as vrea sa spun si dvd insa am dubii in acest sens, oricum nu recomand nici un fisier video sub aceasta calitate, pentru ca proiectorul poate mai mult).

-va spuneam mai sus, la Meniu, despre rezolutii(si recomandam Zoom-cine ar fi crezut? sau Native) si moduri(Cinema). Pozele vorbesc singure, cu mentiunea ca aparatul foto si skill-ul inexistent al fotografului au facut ca imaginile sa fie mai putin consistente decat starea de fapt.

-la o Oprire/Pornire EH-TW 480 tine minte setarile facute in prealabil(mod, rezolutie, culori, volum)

-din cauza tehnologiei de afisare, contrastul nu este acelasi ca la DLP(nici ca cifre, nici ca perceptie propriu-zisa), albul avand aceeasi intensitate cu restul culorilor. Daca sursa de care aminteam mai sus nu este de calitate, imaginea va aparea fada, dar asta este valabil la orice produs “sincer” cu imaginea originala. In caz de panica(adica lipsa unei surse mai bune), selectati modul Dinamic.

Concluzie:

Nu am pus accent pe asta deloc, dar cele 2.3kg fac din acest produs un best-seller, lucru cu care si Epson se lauda, acesta fiind cel mai popular model al lor HD Ready. Si pe buna dreptate. Pretul este corect, specificatiile sunt pe masura continutului disponibil din abundenta in prezent,  instalarea se face usor, telecomanda as fi vrut sa fie luminata (dar nu este) si , ca gluma, aparatul este subventionat de catre cei de la Panasonic, caci vine in pachet cu bateriile celor cu care Epson se tot bate an de an la premiile EISA pentru proiectorul HomeCinema al anului(EH-TW9000/W fiind castigator in 2012).
Daca punem in discutie si faptul ca, in cautarea unui look cat mai consistend cu experienta HomeCinema, modelul EH-TW 480 are un look high-tech, atunci nu ramane decat sa il impachetam in geanta sa, pe care o laudam la inceput, sa le multumim celor de la Epson pentru produsul oferit in teste si sa va incurajam sa faceti pasii catre o noua dimensiunea in camera voastra: cea oferita de videoproiectoarele Epson.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.