Sub denumirea Harmony există o gamă foarte vastă de telecomenzi universale aflate în portofoliul celui mai mare producător de periferice din lume, Logitech. Preţurile sunt pentru toate buzunarele, variind de la produse ieftine (Harmony 200 – 114 Ron) si până la modelele premium, cu funcţii foarte complexe şi cu preţuri pe măsură (Harmony 1100 – 1699 Ron).

Ca un mai vechi utilizator de produse din gama Harmony, vă pot spune cu toată sinceritatea că modelul One mi-a schimbat viaţa în bine fără niciun fel de exagerare. Să detaliez puţin. În primul rând, începem contorizarea aparatelor din sufrageria mea ce beneficiază de aportul unei telecomenzi: TV, cd-player, mediabox tv, receiver AV, amplificator stereo, streamer audio, blu-ray player. Nu mai puţin de şapte aparate, şapte telecomenzi diferite şi o mulţime de probleme. Un adevărat ritual pentru a vedea un film sau pentru a porni tv-ul pe canalul dorit, prin operarea unei păduri de taste într-o ordine pe care numai un adevărat iniţiat o poate înţelege. Încercaţi să-i explicaţi asta nevestei!

Cu Harmony One am rezolvat toate aceste neajunsuri prin gruparea tuturor funcţiilor necesare într-o singură telecomandă, iar prin posibilitatea stabilirii de funcţii tip “macro” simplifică enorm pornirea şi oprirea oricărei activităţi dorite.

O “activitate” înseamnă programarea în spatele unei singure taste a unui lanţ de comenzi prestabilite. De exemplu, în spatele activităţii “watch TV” am programat ca mediabox-ul UPC Cisco să se deschidă pe canalul dorit (Discovery), receiverul AV Yamaha să pornească pe HDMI2 (tv), televizorul pe HDMI1, iar amplificatorul stereo pe intrarea Power Amp In. Practic toate aceste procese sunt la o apăsare de tastă distanţă şi se petrec mult mai repede. La fel se pot stabili activităţi de tipul “Filme,Muzica”, moment în care se aprinde playerul blu-ray în loc de mediabox, iar receiverul se deschide direct pe HDMI1 (BD) etc.

Se naşte întrebarea firească “De unde ştie telecomanda Harmony ce televizor am eu în casă?”. Este simplu, produsele Harmony se configureaza cu ajutorul softurilor proprietare cu care vin în pachet, iar Logitech are o bază enormă de aparate incluse în respectivul soft. Mai mult de 5000 de mărci şi peste 225.000 de aparate sunt cuprinse în baza de date a celor de la Logitech, iar update-urile online aduc la zi aceste softuri. Daca totuşi aparatul dumneavoastră nu se găseşte în această lista, nu este nicio problemă. Telecomenzile Logitech sunt capabile să înveţe orice funcţie direct de la telecomanda originală a aparatului. De exemplu, atunci când am configurat eu Harmony One pentru prima dată nu am gasit în baza de date amplificatorul Creek Destiny 2. Având telecomanda originală şi respectând instrucţiunile din soft, am transferat pas cu pas toate funcţiile de pe telecomanda originală pe Harmony One.

Modelele mai avansate pot comanda până la 15 aparate şi am văzut rezultate spectaculoase. De exemplu, o activitate programată activa urmatoarele: închidea lumina, pornea proiectorul, se trăgeau draperiile electrice, cobora ecranul electric de proiector, pornea aerul condiţionat, receiverul AV, blu-ray-ul  etc.  Camera suferea o transformare radicală de parcă ne pregăteam să decolăm cu o navetă spaţială, nu să urmărim un film, şi asta cu o simplă şi foarte lejeră apăsare a unei singure taste.  Genial!

Modelele de vârf Harmony 900 şi 1100 oferă şi posibilitatea de a comanda aparatele din casă prin modul RF (radio frequency), împreună cu un extender Harmony RF (comercializat separat). Astfel, aveţi acces la aparate ascunse în mobilă sau chiar la cele din camerele învecinate, oferind o libertate uriaşă de configurare a sistemelor deţinute, păstrând în acelaşi timp un aspect curat, elegant în spaţiul de zi.

LOGITECH HARMONY TOUCH (999 Ron):

Am primit cel mai nou membru al familiei Harmony pentru review cu mare interes, modelul Touch fiind uşor diferit de restul gamei, conceptul de touch-screen multifuncţional fiind la un nou nivel, mai ridicat.

Configurarea:

Foarte asemănătoare cu cea de la oricare altă telecomandă Harmony, configurarea nu este deloc complicată. Dupa cum se poate observa şi în poze, softul este foarte prietenos şi bine organizat, utilizatorilor nu le rămâne decât selectarea aparatelor deţinute din stufoasele liste de produse. Vă trebuie un mic efort pentru a vă aminti ce model exact de televizor aveţi, dar ţinând cont că această configurare nu se face decât o singură dată, nu va reprezenta o problemă.

Logitech a gândit acest model ca pe un upgrade natural de la modelul One, şi din acest motiv în softul disponibil pentru Touch există un buton de transfer a configuraţiei complete de pe mai vechiul model One, din acest motiv la mine acasă practic am avut la dispoziţie toate funcţiile dorite în mai puţin de 10 minute de când am deschis cutia. Atenţie! butonul de transfer nu funcţionează cu modelul Harmony One+ din motive numai de cei de la Logitech ştiute.

Ergonomia:

Design-ul este încântător şi ergonomia este mult mai bună.Touch este mai mică şi se mulează mai bine în mâna utilizatorului. Plasticul este mult mai plăcut la atingere şi oferă o senzaţie mai accentuată de calitate. Design-ul este mai spectaculos, LCD-ul de mari dimensiuni şi cu rezoluţie mai bună oferind un aer mai high-tech, se vede de la distanţă că este un concept mai avansat.

Pentru incarcare se pune intr-un dock ce ocupa mult mai putin spatiu pe birou, pozitia acesteia fiind aproape verticala.

Acumulatorul nu poate fi inlocuit la acest model, va recomand sa achizitionati acest model numai de la un magazin ce va poate oferi garantie.

Utilizarea:

După mai bine de două săptămâni în care am folosit aleatoriu ambele modele, sentimentele pentru noul model sunt destul de amestecate. Îmi place foarte mult noua formă, noile materiale şi dimensiunile generoase ale ecranului, dar acestea vin şi cu părţi negative.

Layout-ul modelului Touch are câteva probleme, la fel şi touchscreen-ul care din păcate nu este foarte precis. Comenzile pentru blu-ray sunt deasupra ecranului, greu de operat cu o singură mână şi există posibilitatea să atingeţi accidental touchscreen-ul, lucru care se traduce prin diverse acţiuni neplăcute. Lipsa de precizie a ecranului se dovedeşte agasantă şi atunci când doriţi selectarea unui canal.

Tastele numerice nu mai există fizic, ele sunt doar virtual pe touchscreen şi lipseşte acel feeling instinctiv de tastă simţită şi apăsată fără să ne mai uităm la telecomandă. La Touch nu mai există, este exact ca la un smartphone. Dacă nu te uiţi la el când tastezi, suni pe altcineva. Nici modelul One nu avea un ecran extrem de precis, dar cu ajutorul lui se operau mult mai puţine funcţii şi din acest motiv conta mai puţin.

O parte din problemele de mai sus sunt compensate de posibilitatea de a vă face taste shortcut către canalele favorite, viteza de operare în acest caz carcand dramatic. La anumite posturi si in anumite retele de cablu acestea pot fi personalizate cu sigla postului respectiv, lucru ce sporeste usurinta in alegerea canalului favorit.

Touchscreen-ul mare este excelent si pentru navigarea pe internet direct din televizor, oferind numeroase optiuni pentru browsing, inclusiv posibilitatea de a transforma ecranul in touchpad.

Concluzii:

Harmony Touch este un produs excelent, dar nu perfect. Dacă detineti deja o telecomandă Harmony din seria One sau mai sus, nu găsesc upgrade-ul justificat, noul model nu aduce îmbunătăţiri care să justifice o investiţie în plus. În schimb, dacă nu deţineţi un astfel de model, aveţi o sufragerie bine echipată şi doriţi ca viaţa dumneavoastră să se simplifice extrem de mult, vă recomand cu încredere să încercaţi Harmony Touch de la Logitech.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.