Desi este un brand foarte cunoscut in SUA si UK, in Romania apare abia acum.

In decursul timpului m-am lovit de foarte multe comentarii la adresa produselor marcii, cele mai multe dintre ele fiind pozitive si avand darul sa-mi trezeasca interesul. Ei bine, asteptarea a luat sfasit si intr-un final am la dispozitie pentru testare aproape intreaga gama Audioengine.

Astazi voi vorbi de boxele de raft A5+, modelul de top al companiei.

Audioengine A5+ albe (1 of 1)-5

A5+ sunt boxe active de o calitate buna, designul este facut in SUA iar productia in China, sub un strict control al calitatii.

Calitatea fabricatiei este la nivel inalt, fiind cateva clase peste ceea ce intalnim in mod uzual la niste boxe de PC. Incintele au un design minimalist si atragator, cabinetul fiind din MDF vopsit negru mat, alb lucios sau bambus carbonizat. Amplificatorul integrat in boxa master este facut cu simt de raspundere, beneficiind de aportul unul transformator toroidal de dimensiuni generoase. Functioneaza dupa principii clasice, in clasa AB si oferta o putere de 50w/canal.

Wooferele de 5” sunt din Kevlar iar tweeterele sunt din matase cu magneti de neodymium.

Fiind niste boxe create pentru PC, dimensiunile acestora nu sunt foarte mari avand inaltimea de 27 cm,  latimea 18 cm si adancimea 20 cm.

Boxele au 2 intrari analogice, una jack de 3.5mm prin care se pot conecta direct la PC/telefon/player portabil (in pachet exista cablu dedicat) si o conexiune RCA.

Boxele mai au si o iesire RCA pentru a conecta un subwoofer extern activ, cum este de exemplu modelul Audioengine S8.

Mufa USB din spate nu are functie de host, este doar o priza pentru a conecta un DAC wireless sau Bluetooth. Audioengine are un portofoliu modelele B1 si W3 pentru cei interesati de transmiterea fisierelor audio in mod wireless catre boxele A5+.

In cutie mai gasim si telecomanda simplista ce ofera 4 butoane: on/off, mute, volum + si -.

Inspectand bine boxele am observant pe panoul din spatele boxelor o fanta care ajuta eliminarea undelor nedorite din spatele wooferului si pentru a imbunatati adancimea basului, boxele fiind de tip bass reflex.

Audioengine A5+ albe (1 of 1)-8

Performanta audio:

Dupa cum vedeti si in poze amplasarea boxelor pe biroul meu nu este una excelenta, distanta intre ele este cam mica si in spate au putin loc pentru a oferi un sunet mai aerisit. Insa, chiar si in aceasta pozitie boxele mi-au placut mult, timp de 3 saptamani am reluat toata colectia de muzica la puricat.

Prestatia boxelor este departe de sunetul tipic de boxe de calculator care il auziti in mall-uri sau in magazine de componente PC, sunetul este din alta clasa fata de cel auzit in boxe precum Logitech sau Creative. Mai degraba le-as compara cu branduri mari si consacrate din lumea Hi-Fi. Am ascultat destule sisteme ca sa pot afirma ca la acest pret un amplificator stereo si o pereche de boxe nu vor suna la fel de bine.

Inca din primele auditii pot spune ca boxele impresioneaza prin lejeritatea si naturaletea lor, prin imaginea stereo bine plasata in campul auditiv si prin scena larga, ce umple imediat camera de auditie.

De la primele melodii m-a impresionat profunzimea si calitatea basului, nu prea inteleg cine si-ar dori si un subwoofer la acest model, pentru filme sau jocuri cred ca ar fi o variant buna, dar pentru muzica ar putea fi deja prea mult.

Basul a avut o extensie impresionanta pentru dimensiunile boxelor, fiind in acelasi timp si bine controlat. Imi place ca este prezent numai atunci cand trebuie, dinamica basului este buna, iar diferentele dintre low si high bas sunt sesizabile usor, atunci cand rulez teste dedicate. Pe unele melodii sunt momente cand nu il auzi si cand apare brusc parca te loveste o unda in piept, placuta senzatia.

Camera mea de auditie are 20 m2 si pot spune ca A5+ au umplut-o lejer, pana in 25 metri cred ca sunt foarte ok boxele.

Basul este impresionant atat prin cantitate, cat si prin calitate. Rockul si muzica electronica au sunat foarte placut, dinamic si vioi. Parca as dori ceva mai multe substraturi de bas, insa pentru asa ceva cred e nevoie de boxe mult mai performante si electronice pe masura.

Frecventele medii sunt usor accentuate, scoase in fata, in mod placut as spune.

Sunetul in sine, ca un tot intreg imi aminteste de semnatura boxelor Dynaudio, Audioengine avand ceva din calitatea acestora: tonul gros, sunetul plin si bogat, inalte detaliate si rafinate.

Sunet bogat, plin si carnos aud si aici. Vocile masculine suna foarte autoritar si greoi, chiar si vocile feminine parca au un ton ceva mai ingrosat decat cat ar trebui sa fie. Instrumentele bazate pe corzi suna iarasi foarte bine, reverbul corzilor este ceva mai lung, astfel chitara si vioara/violoncelul se aud mai placut, mai melodios dupa gusturile mele.

Inatele mereu mi s-au parut ca sunt in puctul spot, au aerul necesar incat sa aud microdetalii ascunse, insa nu urca asa sus incat sa aud sibilanta sau discomfort.

As fi droit totusi mai multa informatie in zona inaltelor si poate o piscatura mai puternica pe inaltele extreme.

Nivelul de distorsiune este jos, ajung foarte repede la un volum ridicat fara a auzi distorsiuni deranjante sau clipping al amplificatorului.

Audioengine A5+ albe (1 of 1)

Fiind boxe de calitate au nevoie obligatoriu de o sursa, fie ea o placa de sunet dedicata sau un DAC extern.  Nu uitati ca toate acestea isi ating potentialul maxim numai prin folosirea fisierelor audio lossless de calitate.

Boxele au fundalul destul de intunecat, dar nu complet negru. Se pot asculta fara probleme si la volum scazut, dinamica oferita va fi una buna si nu pot spune ca sacrifici impact sau detaliu.

Extragerea detaliilor este buna, insa microdetaliile nu sar in evidenta asa mult. Pentru acest nivel de pret, cred ca detaliile sunt la un nivel ridicat incat sa pot auzi subtilitati si sunete ascunse.

Semnatura sonica este una destul de echilibrata, boxele ofera o coloratura placuta, scot usor in evidenta basul si frecventele medii, iar inaltele sunt puse pe planul doi. Nu am simtit gauri in spectrul de frecvente, sau alte greseli serioase.

Ma deranjeaza doar un singur lucru, tine de constructia in sine si nu de sunet: nici o data nu poti sti la ce volum sunt boxele, rotita de volum este una digitala si telecomanda nu iti poate spune daca esti la 10 sau 80% din volum. Daca vrei sa asculti la exact 50% din volumul boxelor nu prea o poti face fara un decibelmetru – asta e cam unicul minus care il pot gasi.

Cel mai impresionant lucru pentru mine a fost imaginea stereo 3D cat si marimea scenei audio pentru niste boxe de asemenea dimensiuni.

Eu stau cam la 1.5m distanta de aceste boxe, ii puteti spune auditie near-field si obtin o amplasare a sunetelor excelenta. Vocile le aud centrate, parca imi ies din monitor si nu din boxe, unele sunete le aud din partea dreapta a mea, alte sunete le aud in diferite locatii, de parca sunetul ar veni din tot peretele din fata mea.

Sunetul umple repede camera si scena este relativ mare fata de marimea boxelor, concertele live se aud grandios, daca inchid ochii sunt intr-o sala de concert nu in cameruta mea de la bloc.

Pe concerte jazz am simtit intimitatea salii mici, de parca artistii ar fi chiar in fata mea, prestarea scenei audio este schimbatoare, pe jazz obtin un sunet intim, cald si placut, pe orchestre si concerte live scena creste exponential, apare acea grandoare si adancime a scenei.

Sunt curios de performanta boxelor daca ar fi amplasate mai corect fata de ascultator si daca as folosi si standurile dedicate pentru a mai scapa de vibratiile nedorite. Cu siguranta ar aduce un spor de calitate  auditiei.

Audioengine A5+ albe (1 of 1)-4

Concluzii:

Am fost impresionat de aceste boxe?

Cu siguranta am fost, pana acum am auzit cel mai bun sunet din fata calculatorului, cu usurinta s-ar preta si pentru un sistem Hi-Fi.

Aceste boxe va scapa de preamplificator, amplificator de putere sau integrat, este nevoie doar o sursa audio cat mai buna si sunetul de calitate este garantat.

Sunetul oferit de aceste boxe este mai larg si mai mare decat boxele in sine.

Pentru 1800 lei un sistem alcatuit din boxe si amplificator va ocupa mai mult spatiu iar sunetul va fi in cel mai fericit caz similar. Din acest motiv am decis sa imi procur si eu o pereche de A5+ albe, care se potrivesc perfect ca design cu biroul meu.

Audioengine A5+ sunt niste boxe scumpe daca ne raportam la niste boxe de PC, dar sunt si cele mai bune pe care le-am ascultat pana acum.

Pro:

  • Sunet cald, vivid, natural
  • Imagine holografica si scena larga
  • Bas si medii palpabile, inalte neagresive, coloratura placuta urechii
  • Finisare excelenta
  • Sunet Hi-Fi la pret mic

Contra:

  • Incapacitatea de a spune la ce volum asculti
  • Extragerea detaliilor nu este de top, granulatie usoara pe inalte

Echipamente folosite pentru recenzie:

Audioengine A5+, FiiO X5 (DAC mode), E10K, cabluri de boxe stoc.

Audioengine A5+ albe (1 of 1)-7