„Noul Ariel cu formula lui imbunatatita” este o fraza care se repeta obsesiv in reclamele TV de mai bine de 15 ani. Ce chimisti geniali trebuie sa fie in laboratoarele firmei producatoare daca la fiecare 6 luni realizeaza o noua formula, mai buna :). Societatea in care traim pune o mare presiune asupra producatorilor de bunuri de larg consum, acestia fiind practic condamnati sa scoata modele noi in fiecare an, sa reinventeze roata la fiecare 12 luni si sa convinga clientii ca trebuie sa cumpere tot ce apare nou. Acesta este motivul pentru care producatorii de receivere etaleaza o gama complet noua de la an la an. Din pacate aceste schimbari sunt mai mult de forma decat de fond si recunosc cu toata sinceritatea ca Onkyo 1009 nu a fost unul dintre produsele care sa-mi schimbe parerea.

METODA DE TESTARE:
Pentru prima data de cand testez receivere am avut doua sisteme 5.1 complete, rezultatele obtinute fiind cu atat mai concludente. Pe langa deja familiarul set de boxe Wharfedale Diamond 9 (va fi pensionat curand), am mai beneficiat de aportul unui sistem DALI Zensor 5.0 completat de un subwoofer REL T5.
Pentru diverse comparatii am folosit doua DAC-uri externe produse de AD Labs (RD26 si RD2 SE) si cele doua amplificatoare stereo folosite in mod curent, Anthem 225i si Creek Destiny.
MUZICA ASCULTATA:
– Zdob si Zdub – 450 de oi
– Eagles – Complete Greatest Hits Disc 1
– Katie.Melua – The.Katie.Melua.Collection.2008
– Film Music of Hans Zimmer – City of Prague Philharmonic Orchestra
– The LINN Collection
– Dire Straits – Love Over Gold
– Chesky Records – Ultimate Demonstration Disc
– Diana Krall – Quiet Nights
– Vivaldi – The Four Seasons (BluRay Audio DTS-HD MA 24/96)
– Sting – Live in Berlin (BluRay DTS-HD MA 24/96)
Pentru comparatiile multicanal am folosit Onkyo 1008, Denon 3311 si Yamaha 3010, toate fiind modele din clasa superioara de pret.
FILME VIZUALIZATE:
-The.Dark.Knight.AVC.DTS-HD.MA5.1
-THOR 2011.BluRay.1080p.AVC.DTS-HD.MA7.1
-The.Way.Back.1080p DTS
-Kung.Fu.Panda.2.2011.1080p DTS

DOTARI, DESIGN, CONECTICA:
Aspectul exterior al lui Onkyo 1009 reflecta clasa de pret din care face parte. Panoul frontal este din aluminiu, iar conectica din fata impreuna cu majoritatea butoanelor sunt acoperite de un capac facut din acelasi material. Cu siguranta nu este cel mai discret si elegant produs hi-fi, stilul Onkyo, masiv si colturos, fiind prezent in continuare, dar totusi mai rafinat decat la precedentele generatii. Display-ul aparatului este de dimensiuni mari, usor lizibil si bogat in informatii oferite. Meniul on-screen (via HDMI) este inteligent facut, navigarea prin el fiind simpla si intuitiva, iar din punct de vedere grafic interfata este placuta. Telecomanda este foarte asemanatoare cu ceea ce intalnim la modelele Onkyo din ultimii ani, fiind destul de dificil de utilizat, layout-ul destul de alambicat necesitand o perioada de acomodare. Vestea buna vine la sfarsit: este usor configurabila, am reusit sa controlez cu ajutorul ei receiverul, televizorul Samsung si media-box-ul UPC.
Conectica de pe panoul spate al receiverului este una cat se poate de bine pusa la punct. Exista nu mai putin de sapte intrari HDMI-in, doua HDMI-out (toate certificate 1.4), placa de retea Ethernet compatibila DLNA [aici recomand un link la Wikipedia-DLNA), intrari digitale optice sau coaxiale , intrari analogice stereo si multicanal , USB 2.0 , iesiri preamplificate analogice multicanal si lista mai poate continua. Practic TX-NR1009 este dotat cu tot ce va puteti dori la capitolul conectivitate, fiind extrem de bine reprezentat din acest punct de vedere.
Pe partea frontala a aparatului exista o conexiune HDMI-in si una USB, compatibila cu medii de stocare portabile si cu iPhone/iPad/iPod.
Din punctul de vedere al dotarilor, Onkyo TX-NR1009 este cel mai complet receiver din segmentul lui de pret:
• este primul model din lume care vine dotat cu noul algoritm DTS NEO:X cu ajutorul caruia se poate utiliza o coloana sonora nativa 5.1 intr-o configuratie 11.1 (adaugand front-height, front-wide si surround-back channels).
• imaginea beneficiaza de tehnologia de procesare si calibrare HQV® Vida™ VHD1900 avand certificare ISF (Imaging Science Foundation)
• amplificare separata pentru zona 2 si zona 3.
• decodeaza toate formatele HD-Audio existente (DTS, DTS-HD MA,DD, DolbyTrue HD etc).
• are suport pentru formatul video 3D si audio return channel (toate conexiunile HDMI sunt certificate 1.4).
• meniu on-screen cu grafica placuta, display-ul aparatului fiind lizibil si cu luminozitate reglabila.
• sistem de autocalibrare Audyssey MultEQ XT – mai avansat decat cel de pe Onkyo 609, dar nu atat de impresionant precum ARC-ul celor de la Anthem. Este foarte simplu de utilizat, il recomand celor cu mai putina experienta in setarile manuale ale aparatului.
• upscaling din orice sursa video la 1080p via HDMI-out si upscaling de la semnal 1080p nativ la noua rezolutie (4K) [QFHD] (3840 x 2160) cu ajutorul noului chipset Marvell Qdeo. Vezi Wikipedia -4K
• HDMI Thru, adica receiverul poate fi folosit in stand-by, semnalul audio-video trecand nemodificat prin el catre televizor. Se poate selecta din telecomanda, cu receiverul in modul stand-by, sursa semnalului dintre cele sase conexiuni HDMI existente.
• certificat THX Select 2 Plus, Advanced Music Optimizer (imbunatateste calitatea sonora a fisierelor audio comprimate) si functia Pure Audio care elimina toate procesarile de sunet.
• 2x HDMI-out, foarte utile pentru configuratii dual display sau pentru fericitii posesori ai unui proiector.
• Audyssey Dynamic Volume, un algoritm avansat de egalizare a volumului. De exemplu, exploziile dintr-un film se vor auzi mai incet, iar dialogurile in soapta se vor auzi mai tare. Util cand nu doriti sa-i deranjati pe cei din jur, dar fara sa pierdeti informatii importante.
• Compatibil cu serviciile online vTuner, Pandora, Rhapsody, Sirius/XM iRadio. USB-ul frontal este compatibil cu iDevice-uri. Exista suport pentru fisiere flac, Mp3, wav si medii de stocare USB formatate NTFS.

La interior aparatul arata construit cu simt de raspundere, lucru “tradat” si de greutatea receiverului de 18,5kg. Transformatorul pe tole cu dimensiuni generoase si masivul radiator pe care se „racoresc” tranzistorii finali Thosiba TTA0002 domina peisajul. Filtrarea este asigurata de condensatorii Nichicon Hi-Sound de 18.000uf, iar chip-urile care asigura conversia digital-to-analog sunt binecunoscutele Burr Brown PCM1690 si 1798 (pentru fiecare canal). DSP-ul Cirrus Logic (CS49834) este intalnit si pe alte modele ale producatorului japonez, fiind o implementare reusita in acest caz.
TX-NR1009 este cel mai ieftin receiver 9.1 din oferta celor de la Onkyo, puterea declarata fiind de 170W/canal. Aceasta este masurata ca fiind de 6 ohmi, cu un singur canal in functiune, la THD 1%. Din pacate producatorii, in goana dupa cifre cat mai spectaculoase, vin cu fel de fel de metode ciudate de masurare a puterii si din acest motiv, specificatiile tehnice trebuie privite ca atare. Topologia este extrem de asemanatoare cu cea folosita pe Onkyo TX-NR1008, lucru care demonstreaza inca o data ca in domeniul audio lucrurile se schimba ceva mai rar.
Cablul de alimentare este detasabil si se poate inlocui cu orice alt model care indeplineste standardul IEC. Am apreciat in mod pozitiv butonul de intrerupere completa a alimentarii cu curent electric, buton amplasat in partea frontala, sub capac, foarte util mai ales in momentul conectarii cablurilor HDMI.
Temperatura de functionare este una in limitele normalului, mult mai mica decat la vechile generatii Onkyo, unde pur si simplu capacul superior frigea in dreptul procesorului video. In interior exista doua ventilatoare Nidtec de dimensiuni apreciabile, acestea nepornind niciodata in timpul testarii, aparatul ruland silentios.

Sunetul in configuratie stereo 2.0:
Pentru testul stereo am activat functia “Pure Audio”, pentru eliminarea oricarei corectii de ton sau procesare audio.
Masivitatea fizica a aparatului ofera o imagine si asupra caracteristicilor sonore ale acestuia. Exista suficienta forta pentru redarea pasajelor dinamice, aglomerate, ce contin multe instrumente consumatoare de resurse. Temele muzicale de pe albumul ” Film Music of Hans Zimmer – City of Prague Philharmonic Orchestra” ofera ruperi de ritm si instrumente ce pun la grea incercare orice receiver. Onkyo 1009 se descurca onorabil, avand o prestatie care respecta clasa de pret din care face parte.
Soundstage-ul oferit de Onkyo 1009 este larg, scena fiind bine intinsa atat pe lungime cat si pe latime, iar ascultatorul este plasat „in primele randuri” foarte aproape de artisti. In timp ce rula Vaya Con Dios – Don’t Cry For Louie am simtit ca ma cuprinde un val de melancolie, placerea ascultarii unei melodii de pe lista scurta de preferinte fiind de nepretuit. Nu am regasit in prestatia lui 1009 acea vibratie, acea emotie pe care mi-o ofera un amplificator de talia lui Creek Destiny de exemplu. La modelul japonez am resimtit lipsa de transparenta tipica tuturor receiverelor Onkyo. Redarea frecventelor medii nu este punctul forte al lui TX-NR1009, vocile feminine fiind usor scoase in fata si prezentand o asprime, o lipsa de caldura si rafinament.


Bas-ul are o violenta si un atac fara rival in aceasta clasa. Am incercat ceva ritmat, cu bas rapid si patrunzator, iar receiverul Onkyo nu m-a dezamagit nici o secunda. Bas-ul sintetic din Safri Duo – Crazy Benny sau tobele din Usher – Drums Test impresioneaza cu usurinta ascultatorii, iar daca in sistem exista boxele capabile de un bas rapid si adanc, audienta va pleca cu gura cascata, iar vecinii vor suna la usa :).
Nivelul detaliilor este unul bun, aparatul oferind un sunet rezolut si bine articulat. Dac-urile integrate sunt decente pentru acest nivel, fara sa exceleze la capitolul rezolutie. Sunetul s-a imbunatatit sensibil cand am cuplat aparatul la dac-ul extern AD Labs RD26, semn ca amplificarea integrata in 1009 este limitata de dac-urile interne si nu invers. Beneficiind de aportul lui RD26, sunetul devine mai bogat, in special pe partea de inalte, unde urca mai mult si mai rapid in frecventa, sunetul deschizandu-se in mod evident.
Prestatia sonora a lui TX-NR1009 in configuratie stereo este una corecta, fara sa ma surprinda cu ceva, in sens pozitiv sau negativ, fiind practic identica cu cea avuta de seria 800, din care am detinut doua modele pana in acest moment.

Sunetul in configuratie multicanal 5.1:
-Sistemul Audyssey MultEQ XT a fost imbunatatit, fiind mai precis in masurarea distantelor si oferind mai multe puncte de masurare. Daca in trecut am observat erori la acest capitol, de data aceasta intregul proces s-a desfasurat corect si rapid. In urma calibrarii automate am obtinut rezultate foarte bune, modificarile finale fiind minore (un mic plus de volum pentru boxele surround) si un +2db la volumul subwoofer-ului.
-cel mai impresionant element din prestatia sonora a receiverului TX-NR1009 este redarea bass-ului, caracteristica ce defineste intreaga gama superioara de la Onkyo incepand cu modelele din seria 800. Sunetul este musculos, avand o forta si o energie fara rival in aceasta clasa de pret. Subwooferul se integreaza foarte bine in acest context, 1009 oferind o imagine sonora coerenta, bine inchegata, in care ascultatorul este transformat intr-o parte integranta a actiunii. Jaful bancii din debutul filmului „The Dark Knight” este reprodusa exploziv, focurile de arma si vocea lui Joker transmit audientei o senzatie de authentic, de credibil.
-campul sonor in care se desfasoara actiunea este dimensionat generos, luptele din Thor pe taramul oamenilor de gheata au atins limitele camerei in care urmaream filmul. Experienta multicanal oferita este una coerenta, receiverul reusind fara probleme sa controleze cele sase incinte in mod unitar, oferind un sunet bine legat, boxele functionand ca un sistem intreg.

-redarea vocilor nu este cea mai fericita nici in configuratia multicanal. Desi centrul Dali Zensor Vokal este excelent, Onkyo 1009 nu reuseste sa-l puna pe deplin in valoare. Angelina Jolie, Dustin Hoffman, Gary Oldman sau Jackie Chan sunt doar cateva din vocile personajelor din animatia “Kung Fu Panda 2”, iar vocile lor suna usor „mascat”, neconvingator. Aici concurenta (Yamaha, Denon) sta ceva mai bine, Onkyo fiind mai spectaculos in prestatie, dar mai putin rafinat. Pe intreaga durata a testelor multicanal am avut senzatia unei „perdele” intre ascultator si personajele din film.
-sunetul oferit de Onkyo 1009 este usor intunecat, fiind putin mai inchis, mai restrans comparat cu ceea ce ofera concuranta de la Denon sau Yamaha. Am avut ocazia sa testez in decursul timpului mai multe modele din seriile 800 si 1000 ale producatorului japonez si va recomand sa le alegeti in set-up-uri cu sunet mai bright, usor agresive, cum ar fi seria Excite de la Dynaudio, Monitor de la Paradigm , Zensor de la Dali sau BX de la Monitor Audio, ca sa amintesc doar cateva care-mi vin acum in minte. De retinut ca ordinea in care le-am mentionat este aleatorie.

CONCLUZII:
Onkyo TX-NR1009 este fara indoiala un receiver care exceleaza acolo unde conteaza mai mult, oferind o experienta cinematografica autentica, traita direct pe canapeaua din sufragerie. Nu are rafinamentul unui amplificator stereo de clasa si nu este cel mai muzical receiver la acest nivel de pret, dar transmite in filme o energie aproape exploziva. Nu il recomand decat celor care-si doresc neaparat un sistem 9.1, sau vor sa beneficieze de noul DTS NEO:X, deoarece Onkyo 809 ofera aceeasi prestatie sonora si costa cu 1800 ron mai putin.
PRO:
-sunet multicanal energic, exploziv.
-extrem de bine dotat.
-simplu si eficient in utilizare.
-sistem de calibrare eficient.
CONTRA:
-pentru o diferenta de 1800 ron, primim un Onkyo 809 cu doua canale in plus.
-prestatie stereo mai putin convingatoare.
-vocile sunt redate aspru, usor intunecat.

6 COMENTARII

  1. Salut.Te rog daca se poate sa ma ajuti intr-o problema,vreau sa achizitionez un subwoofer activ(nou sau SH) cu valoare intre 1000-2000 lei.Nu stiu spre ce sa ma orientez.SH am gasit un Velodyne CHT-12R-300 eur si e posbil sa am acces la un Kef Subwoofer PSW 3500-450 eur. Nou doar unul mi-a atras atentia,un XTZ 99 W10.16. Camera de circa 18 mp,nu vreau un bass extraordinar ci doar curat si profund,bataie cat mai rapida. Si da,receiverul Onkyo 1008 merge excelent :)))

  2. Salut. Eu XTZ nu am ascultat, iar din firmele de subwoofere care mi-au atras atentia fac parte Martin Logan, Velodyne, REL si BW.
    Din pacate cu mai mult de atat nu pot sa te ajut. Cel mai acestibil model de Subwoofer care mi-a placut o fost REL T5, de altfel mi-am si cumparat un REL 328 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.