Au trecut aproape 4 ani de cand FiiO nu si-a updatat amplificatorul si dock-ul E09K.

E09K a fost ceva special in momentul lansarii, pe langa faptul ca functiona ca un amplificator de casti desktop,  era si un dock pentru portabilele E07K si  E17, transformandu-se intr-un mini sistem Dac/Amp foarte atragator.
Inca din momentul in care FiiO a decis ca noua gama de produs sa utilizeze conexiunea micro-usb, compania a dezvoltat produsele sale avand in plan ca acestea sa fie compatibile cu un viitor amplificator dock.
A venit aceasta zi si astfel va prezint noul K5, disponibil pentru aproximativ 150 Euro.

De la inceput va spun ca imi place designul noului K5.
Este aratos, discret si simplu in utilizare.
Pe langa faptul ca functioneaza ca un simplu amplificator desktop de casti, la el se pot andoca playerele X1, X3 II, X5 II, X7 si Amp/DAC-ul E17K toate prin conexiunea microUSB.
Avand in vedere ca toate aceste dispozitive au grosimi diferite, Fiio a inclus in pachet si niste distantatoare din cauciuc pentru a facilita conectarea diverselor aparate la dock.
Toate playerele cu exceptia lui X1 functioneaza in 2 moduri si anume pot fi folosite impreuna cu K5 in DAC mode conectate la un PC/MAC, astfel vor reda muzica din PC-ul Dvs, sau se poate asculta muzica direct din player fara a mai conecta K5-ul la un PC.

X1 nu poate functiona in DAC mode, pentru ca nu are asa functie, la fel E17K functioneaza doar in DAC mode, pentru ca nu este si player.
X1 al meu fiind o unitate de preproductie nu a functionat de nici un fel cu K5, se incarca si cam atat, K5 nu il recunoaste.
Insa toate playerele X1 din comert vor functiona impreuna cu dock-ul K5, mi-a confirmat si producatorul.

K5 (1 of 1)

 

K5 la Exterior:

Pe spate gasim intrarea USB, portul de alimentare, o intrare RCA si o iesire Line-Out RCA (pentru al folosi pe post de Preamplificator) si o iesire balansata de 3,5mm. Din pacate in pachet nu gasit un cablu 3,5mm catre XLR.

Iesirea balansata functioneaza doar cu playerele X5 II si X7, cu celelalte playere nu face nimic.
Pe partea frontala gasim comutatorul de gain, si selectorul intrarii line-in sau dock, rotita de volum si iesirea amplificata pentru jack de 6,3mm.
Deasupra observam o usita sub care se afla dock-ul microUSB.
Carcasa este din metal, iar rotita de volum este din plastic, dar acest lucru nu conteaza atat de mult.

Odata pornit, in jurul rotitei de volum se aprinde un led albastru ce lumineaza frumos conturul, noaptea sau pe inserate este de mare ajutor.

K5 10

K5 in Interior:

Spre deosebire de E09K impedanta de iesire a fost scazuta drastic de la 10 Ω la <1 Ω ce ar insemna ca de data aceasta se pot utiliza si casti de tip IEM ultra sensibile ce au impedanta foarte joasa, factorul de damping nu mai este afectat (cum era cazul lui E09K).

Principalul chip de amplificare este TPA6120A2 pe care il vad tot mai des in amplificatoarele de casti desktop (de ex este prezent si in iFi iCAN SE), iar potentiometrul de volum este fabricat de japonezii de la ALPS.
Puterea de iesire este de 1.5W in 32 Ω, voltajul maxim este de 20 Vp-p si distorsiunea armonica este de<0.002% (1 kHz 32Ω) daca se foloseste pe post de amplificator de casti.
Conform specificatiilor, amplificatorul ar putea duce orice de la casti dinamice in-ear si desktop pana la planarmagneticele Audeze sau HifiMan.

Sa nu va induca in eroare conexiunea USB de tip B din spatele aparatului, K5 nu are si un DAC intern, acest port se utilizeaza doar cand se conecteaza prin dock un aparat ce are deja un DAC intern (X3II, X5II, X7 sau E17K).
Pe langa amplificarea semnalului analog, K5 va incarca orice dispozitiv ce este ancorat.

Pentru a auzi de ce este capabil K5 am conectat playerul X7 la el, spre sfarsit am folosit si un DAC extern conectat la K5 si anume iFi iDAC2.

K5 7

K5 8

Prestatia Sonora:

Primul lucru care l-am observat este rezerva de putere pe care o are.

Folosind casti de sensibilitate normala precum Sennheiser Momentum M2.0 sau Meze 99 Classics pe low gain mai sus de 50% volum nu am mai putut asculta.

Cele mai ineficiente casti testate au fost HiFiMan HE-560. Surprinzator ele au fost conduse mai mult decat ok, avand comutatorul pe high-gain volumul a trebuit sa il ridic in unele cazuri pana la 80% pe niste melodii inregistrate la -14dB dynamic range.

Folosind K5 impreuna cu playerul X7 am obtinut un sistem mai mult decat decent.

X7 este capabil sa redea o scena audio incredibil de larga si adanca, la fel si extragerea detaliilor din melodiile preferate este la un nivel foarte inalt.
Ma ingrijora faptul ca noul dock K5 ar putea colora puritatea lui X7 si ca un substrat de informatie se va pierde.
K5 nu coloreaza aproape deloc amprenta sonora a playerului X7, cred ca preia calitatile pe care le are si le multiplica.
Fata de predecesorul sau (E09K) acest amplificator nu mai are o semnatura intunecata, care pune accentul mai mult pe bas si medii. Nu, K5 este destul de liniar, dar nu intr-atat incat sa fie plictisitor.
K5 suna proaspat, vioi si cu siguranta amplifica destul si frecventele extreme precum sub basul mult dorit in castile deschide sau inaltele cristaline.
Totul este la locul sau si la o prima inspectie nu am ce sa ii reprosez.

k5 3

Pe castile HE-560 am obtinut un bass ceva mai adanc si mai prezent, lucru care imi sugereaza ca aceste casti sunt conduse bine.
Uu lucru m-a deranjat pe acest casti: puritatea basului. Desi K5 are un bas controlat si rapid, el nu este foarte curat, multitudinea de substraturi pe muzica electronica nu a fost simtita.
Acest lucru nu este evident, dar la o auditie mai serioasa am auzit acest aspect.
Puritatea pe care o transmite X7 este putin trasa in jos de catre K5, in schimb nu am simtit deloc acelasi lucru cand am folosit X3 II sau X5 II.

Vocile si instrumentele cu corzi nu au fost proiectate pe planul intai, amplificatorul cu siguranta nu contureaza mai mult decat trebuie aceste frecvente. Zvacul chitarilor totusi a avut de suferit un pic, am impresia  ca vibratia corzilor se opreste destul de brusc, parca declinul notelor muzicale s-ar intrampla prea rapid. Nu pot insa sa ma plang prea tare, la acest nivel de pret chiar nu ar trebui sa-i reprosez nimic.

Frecventele inalte au avut sclipici si o mica piscatura. Au fost destul de aerisite dar nu atat de evidentiate incat sa deranjeze.
X7 la acest capitol este foarte detaliat, insa reda inaltele intr-o maniera relaxata si lina. K5 nu accentueaza si nici nu calmeaza inaltele, le lasa la locul sau.
Pe casti greu de amplificat K5 a facut fata cu brio dinamicii ridicate din unele piese aglomerate.

Ascultand Rigoletto, Otello si La Traviata de catre G.Verdi mi-am dat seama ca dinamica nu a fost gatuita aproape deloc.
Pe Presto Agitato in C Minor de L.V.Beethoven si Presto de A.Vivaldi emotiile transmise nu au scazut din intensitate si mi-a placut ceea ce am auzit.
Scena audio este destul de larga, insa limitarile sunt simtite, sunetele de parca ar lovi un perete imaginar. Sunetul de asemenea nu este foarte adanc cum o fac amplificatoarele mult mai scumpe si nici imaginea stereo nu este extraordinara.

Focusarea doar pe un singur instrument dintr-o intreaga orchestra se face mai greu, aerul dintre note fiind mai putin decat in cazul amplifcatoarelor mai performante.
Nu prea este corect sa il compar cu alte amplificatoare mai scumpe, dar sincer cred ca este un amplificator desktop de casti foarte potent.

Conectat la oricare din noile playere FiiO obtinem un sistem desktop decent si foarte versatil.

K5 5

Concluzii:

Pentru 150 Euro primim un amplificator de casti desktop destul de capabil, plus un dock elegant pentru playerele Fiio.
Comunicarea sa cu playerele ancorate este destul de inteligenta, le incarca in momentul conectarii, le aprinde automat cand il pornim si le stinge in momentul in care-l oprim.
K5 spre bucuria mea nu mai are o coloratura aparte si nu sta in calea puritatii sunetului, este un aparat foarte cinstit care aduce un plus semnificativ de putere si dinamica acolo unde aveti nevoie.
Dinamice sau planar magnetice, portabile sau de casa, K5 va amplifica practic orice pereche de casti, cei 1.5W sunt simtiti cu siguranta pe oricare din ele.

Mi-a placut K5 si il consider un amplificator entry-level greu de depasit.

Pro:

  • Sunet natural si bogat tonal
  • Lipsa unei coloraturi, destul de neutru
  • Ofera o dinamica buna si un sunet visceral
  • Amplifica cu usurinta casti de orice tip
  • Scaderea drastica a impedantei de iesire (±1 Ohm), nu mai afecteaza negativ factorul de damping
  • Posibilitatea andocarii mai multor aparate FiiO
  • Pretul competitiv pentru ceea ce ofera

Contra:

  • O usoara granulatie a sunetului
  • Basul nu este extrem de transparent
  • Scena limitata de adancime cat si pe latime

Echipamente folosite pentru recenzie:

FiiO K5, X1, X3II, X5II, X7, Sennheiser Momentum M2.0, Meze 99 Classics, HifiMan HE-560

10 COMENTARII

  1. Cu care DAC Fiio ar fi best deal ? Isi are rostul impreuna cu o pereche de Audio Technica M50x sau e recomandat castilor mai gurmande? Multumesc

    • Salut,
      Best deal ar fi cu playerul/DAC-ul X3 II sau cu E17K daca nu te intereseaza playerele portabile.
      Am o presimtire ca M50X nu au nevoie chiar de atata putere, chiar si pe low gain pe Momentum M 2.0 si 99 Classics mai mult de ora 12 nu puteam ridica volumul.

      • Momentan detin Fiio E17 dar stiu ca este loc de mai bine si de asta m-ar interesa unde as putea aduce un plus, pe partea de DAC sau amplificare.

  2. Salutare Darku. Felicitari ptr review.
    Strict din punct de vedere al sunetului, intre acest k5 si e12a mont blanc, ce ai recomanda ? ptr o pereche de mdr 1A (pe x3ii) schimba situatia in mai bine un amp. aditional? Stiu ca ai ascultat combinatia asta si impreuna cu e12a.
    Multam mult anticipat. Numao bine.

  3. Salut, sunt din Braşov şi din păcate pe aici nu avem norocul să avem un showroom AvStore pentru audiții.Am să te rog(şi pe toți cei cunoscători de pe aici)să-mi faci o recomandare pentru un pachet minimal(căşti cu dac şi amplificator,dacă este cazul) pentru o auditie audiofilă plăcută!!!!Buget: 2000 de lei!!!!Ştiu că fiecare cu gusturile lui dar bănuiesc că or fi o pereche de căşti la care mai mulți să cadă de acord că se aud altfel decât cele de duzină!!!!!
    Mulțumesc anticipat.

    • Salut Claudiu,
      Pentru inceput spune-mi genurile de muzica preferate si ma gandesc la un sistem bun pentru tine.
      Ce anume te-ar interesa in special? transparenta, detalii, rapiditate, bas – medii – inalte, care ar fi cele mai importante aspecte?
      Intre timp ma gandesc la variante

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.