Boxele Dynaudio au avut intotdeauna un loc special in preferintele noastre. Incepand de la primele auditii cu seriile Contour si Confidence, review-ul la Xeo 3 si nu in ultimul rand sistemul multicanal al lui Savu din seria Focus, mereu Dynaudio au avut o prestatie de top.
Va intrebati probabil ce cauta produsele destinate Pro Audio in camerele de auditie Soundnews?
De cand am devenit tatic am tot redus sistemul audio cat de mult am putut.
Din acest motiv am decis sa testez cat mai multe boxe active, fara a mai adauga in ecuatie amplificatoare, preamplificatoare etc.
Deja stiti ca Xeo 3 si Audioengine A5+ au fost pe placul nostru.
De vreo doi ani tot tintesc boxele active Dynaudio Professional, dar pana acum nu am avut ocazia sa le testez.
Gratie amabilitatii celor de la Audiosys avem pe masa de teste cel mai compact monitor de studio al Dynaudio si anume BM Compact MKIII.

Dynaudio BM (1 of 1)

De la inceput boxele acestea m-au atras din mai multe puncte de vedere:
1. Incintele sunt facuta in totalitate in Danemarca, de la cabinet pana la tweeter si woofer, totul e facut in fabrica mama cu multa dragoste si responsabilitate.
2. Monitoarele vin la pachet cu o pereche de standuri excelente si anume IsoAcoustics ISO-L8R155 cu ajutorul carora pot inclina incintele in fata sau in spate, pot avea cateva nivele de inaltime, sunt gandite exceptional si elimina o mare parte din vibratiile nedorite.
3. Pe langa intrarile balansate, primim si o intrare RCA single ended, la acest model se poate atasa si controlul de volum Dynaudio Volume Box.
4. Dimensiunile compacte – boxele pot fi montate chiar si in fata unui PC – practic ce m-a interesat pe mine cel mai mult, conectate la un DAC dedicat.

Designul mi se pare cam palid comparativ cu boxele lor de casa, dar nu e de mirare, pentru ca au fost concepute pentru o redare cat mai fidela a muzicii si mai putin pentru a ne minuna de frumusetea lor.

Dynaudio BM (1 of 1)-9

Dupa cum spuneam in partea din spate pe langa intrarile XRL, RCA, cea de control volum, mai avem si un filtru high pass care se foloseste in cazul cuplarii unui subwoofer activ, mai gasim si un EQ analog (3 setari pentru joase, medii si inalte), butonul de On/Off si alimentarea.
Boxele sunt alimentate separat deci sunt niste boxe active in adevaratul sens, fiecare monitor ingloband si o amplificare dedicata.
Amplificatorul intern functioneaza in clasa D si ofera 50W pentru woofer si 50W pentru tweeter.
In testele de zi cu zi nu am putut asculta la mai mult de 1/3 din volumul boxelor, puterea pentru camera de 20 mp in care ascult a fost arhisuficienta.

Desi boxele sunt de dimensiuni mici, m-a bucurat sa vad un woofer de dimensiuni respectabile, s-a folosit unul de 145 mm (5.7”) iar tweeterul este de 28 mm (1.1”).

Dynaudio BM (1 of 1)-4

Performanta Audio:

Ca o prima concluzie as spune ca BM Compact MKIII sunt niste boxe foarte echilibrate. Chiar daca sunt cele mai mici monitoare din seria BM, sunetul nu a fost deloc mic sau lipsit de substanta.
Ba din contra, de departe cele mai impresionante sunt fecventele medii.

Ascultand coverul Tool – Sober interpretat de Staind au inceput imediat sa ma gadile chitarile acustice si vocea solistului.
Chitarile au avut o vibratie putin mai lunga fata de alte boxe testate, notele muzicale in sine parca sunt mai grele si lovesc cu ceva mai mult impact si autoritate.
Trecand de minutul 4 al piesei se aud niste cinele pe fundal si niste tobe care sunt abia atinse – aceste detalii s-au auzit precis si bine delimitate de restul notelor. Sunetul oferit a fost aerisit, fundalul foarte intunecat, iar dinamica nu a avut de suferit oferind un headroom impresionant.

Ascultant Hang On Little Tomato de Pink Martini am sesizat ca tonalitatea calda si putin indulcita a piesei a fost redata muzical si emotionant. Vocea solistei parca imi iesea din monitor si imi soptea in ureche, iar restul instrumentelor acustice curgeau lin si firesc.

Dynaudio BM (1 of 1)-12 mk3

BM Compact MKIII au un sunet fluid, fara efort si foarte dinamic.
Pe inregistrari putin aglomerate m-a impresionat pozitionarea fiecare notei in scena audio.
Desi scena audio nu este foarte larga pe latime si nici pe inaltime, adancimea ei mi s-a parut extraordinara.
Este remarcabila senzatia ca sunetele vin din spatele monitorului, parca din perete si nu din boxele in sine.

Ascultand Riders On The Storm de catre The Doors mi-am dat seama ca mid basul este putin accentuat, dar nu deranjant, l-am perceput intr-un mod placut. Accentul pus pe mid bas si pe medii favorizeaza mult aceasta piesa care practic prinde viata si muzicalitate.

Surprinzatoare sunt si inaltele, detaliate si bine redate, nu le-am simtit niciodata stridente sau deranjante.
Dynaudio sunt renumiti pentru prestarea inaltelor in mod fluid, fara agresivitate. Desi liniare si bine conturate micutele Compact MkIII nu iti zgaraie timpanul.

Dynaudio BM (1 of 1)-10

Am ascultat ore in sir rock clasic, folk si gipsy jazz fara sa am nevoie de pauze.
Per total raspunsul in frecventa este unul bun, la nevoie tweeterele urca destul de sus pentru a reda corect o toba, un cinel, sau o struna.
Wooferele coboara destul de jos pentru a oferi un bas calitativ si precis, avand atac bun insa lovitura mai restransa.
Un minus notabil este sub-basul, care este prezent, dar nu are forta necesara pentru a misca aerul si a crea un impactul puternic in piept.
Este si normal avand in vedere dimensiunile incintei cat si a wooferului.
Pentru un sub bas mai prezent se recomanda adaugarea unui subwoofer precum BM9S II sau BM14S II, sau puteti opta pentru niste boxe mai maricele ce au si wooferele cu diametrul mai mare, ca de exemplu BM6 sau BM12.

Ascultand niste muzica electronica autohtona Silent Strike mi-am dat seama ca startul notelor pe sub bas incepe si se termina brusc, de parca notele nu ar avea un corp intreg.
Boxele clar sufera putin pe sub bas, insa nu intr-atat incat sa deranjeze.
Pentru nevoile mele de bas boxele mi-au oferit o calitate si cantitate suficienta, dar cu siguranta ca exista loc si de mai bine.
Daca muzica electronica nu face parte din genurile voastre preferate atunci cu siguranta BM Compact vi se potriveasc de minune.
Pentru mine muzica acustica reprezinta 90% din ceea ce ascult zilnic si boxele s-au comportat de minune pe acest gen muzical

Extragerea detaliilor este la un nivel ridicat dar nu de top. Se simte ca un substrat de informati lipseste si ca frecventele extreme nu ies la iveala asa usor.

Dynaudio BM (1 of 1)-2

De curiozitate am plasat boxele pe masa, dand la o parte standurile IsoAcoustics.
Imediat am simtit ca sunetul este putin mai distorsionat si mai putin controlat. Sunetul a pierdut si din viteza si din adancime.
Prestatia a devenit mai romantica, dar sunetul mai murdar si mai lent.
Celor care folosesc boxe active in fata PC-ului, le recomand fara ezitare o pereche de standuri dedicate, imbunatatirea sunetului este evidenta.

Un lucru pe care inca nu l-am atins este :nivelul de distorsiune foarte jos.
Folosind un DAC balansat destul de liniar si setand volumul cat de sus mi-au permis (sau nu) vecinii, am fost suprins sa constat ca boxele nu intrau in clipping si ca nu auzeam distorsiuni deranjante, sau ca dinamica se gatuie si notele muzicale se aglomereaza.

Desi aceste boxe sunt catalogate ca fiind monitoare de studio sunetul nu mi s-a parut plictisitor, BM Compact au un caracter vesel , vioi, plin de viata si niciodata obositor.
Pe muzica acustica aglomerata nu am observant nici granulatie, nici agresivitate, sunetul a fost mai mult dat spre partea domoala decat spre cea agresiva.
In functie de preferintele fiecaruia puteti opta pentru o prestatie ceva mai muzicala, cum sunt aceste Dynaudio sau pentru o prestatie mai chirurgicala si mai agresiva cum sunt monitoarele Adam Audio.

Dynaudio BM (1 of 1)-3

Matching:

Avand o usoara coloratura placuta, boxele s-au imbinat bine atat cu echipament super rezolut si detaliat cat si cu echipament ce ofera sunet mai natural.
De curiozitate am conectat si playerul FiiO X7 la ele, iar rezultatele au fost mult peste asteptari, mai ales cand am lansat aplicatia Tidal. Am fost foarte fericit sa constat ca nu mai am nevoie de un PC cuplat la un DAC dedicat.

Concluzii:

BM Compact MKIII sunt destinate zonei Pro Audio, insa nu vad de ce nu le-as folosi in fata unui PC pentru a asculta muzica preferata.
Dupa ce le-am avut acasa timp de doua saptamani am ramas cu impresia ca pretul lor este unul corect pentru performanta pe care o ofera.
Audiosys le comercializeaza la 1750 lei bucata (atentie, nu perechea!) si nu m-as mira daca aceste boxe ofera performante mai bune decat a multor incinte acustice din zona consumer.

Fiind de dimensiuni mici si neavand nevoie de amplificare separata le puteti folosi in mai multe situatii oferind flexibilitate. Constructia de tip nearfield ofera avantajul ca pot fi pozitionate foarte aproape de punctul de auditie si de transforma in niste incinte foarte bune pentru birou.
In camera mea de 20 mp au fost sufieciente ca SPL si ca headroom, fara a distorsiona sau a deranja cu ceva.

O alta concluzi ar fi ca : in aceste doua saptamana vecinii mei au asculta numai muzica de calitate si nu conteaza au vrut ei acest lucru sau nu… 🙂

Dynaudio BM (1 of 1)-7

Pro:
– Sunet natural, bogat tonal, putin colorat dar placut
– Mediile si mid basul usor inflorite
– Inalte detaliate si pasnice
– Sunet adanc, pozitionarea buna in spatiu a notelor
– Imagine stereo extraordinara
– Aerisire buna, dinamica negatuita, headroom arfisuficient
– Dimeniuni mici, includerea in pachet si a standurilor IsoAcoustics
– Pret competitiv pentru performanta primita

Contra:
– Microdetaliile putin ascunse, un strat final de informatie inca lipseste
– Sunet adanc dar nu si foarte larg, scena limitata in dimensiuni
– Sub-bas restrans, lipseste acea lovitura puternica in piept

Echipamente folosite pentru recenzie:
Dynaudio BM Compact MKIII, Volume Box, Matrix Audio Quatro II, FiiO X7, iFi Audio iPurifier 2

Dynaudio BM (1 of 1)-6

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.