In anul 2004 Logitech lansa pe piata, ceea ce avea sa devina, cel mai de succes sistem audio 5.1 din lumea utilizatorilor de PC. Z-5500 a fost la acel moment, un produs cu un pas inaintea timpului sau, oferind calitate sonora buna, design placut, putere din plin si o versatilitate care nu avea concurenta pe piata audio PC consumer. Desigur, sistemul nu era perfect, existau si puncte slabe, dar publicul tinta l-a primit si l-a apreciat foarte mult si din acesta fiind motivul pentru care s-a bucurat de un succes comercial urias.Dupa sapte ani in care nu a suferit nici o modiificare, elvetienii de la Logitech au anuntat un succesor al lui Z-5500 si anume modelul Z906. In articolul de mai jos, am facut o comparatie directa intre cele doua produse, am analizat ce plusuri si ce minusuri are noul model si nu in ultimul rand am testat calitatile sonore ale acestuia.

PREZENTARE:
Primul lucru care mi-a sarit in ochi in momentul in care am deschis cutia a fost subwooferul. Acesta este de dimensiuni semnificativ mai mici decat cel de Z5500, fiind si mai usor in acelasi timp.Dupa ce am desfacut ambele pachete am inceput evaluarea directa a cele doua modele:

a.Satelitii:
Din punct de vedere constructiv satelitii sunt asemanatori, in ambele cazuri s-au folosit difuzoare de 3″ din seria Full Range Paper Cone fabricate de Tangband. Membrana difuzorului este din celuloza iar suspensia este din cauciuc, forma si volumul incintelor fiind similare.

Diferente sonore sunt facute de faptul ca satelitii de la Z906 sunt de tip sealed (incinta inchisa) iar cei de la Z5500 sunt de tip bas-reflex. Satelitii nu au tweetere, iar unicul lor difuzor trebuie sa acopere un spectru larg de frecventa. Nu am inteles de ce a fost preferata de catre  cei de la Logitech aceasta solutie, inferioara unei solutii clasice pe doua cai, la capitolul fidelitatii si al acuratetii raspunsului in frecventa. La exterior diferentele sunt ceva mai mari, in cazul satelitilor de la Z906 s-a renuntat la fetele detasabile in favoarea unora metalice fixe. Acestia au niste picioruse din silicon in loc de standul rotativ cu care eram obisnuit in cazul vechiului model . Culoare plasticului folosit este gri inchis, mai discreta fata de argintiul predominant de la Z5500. Satelitii au pe spate sistem de fixare pe perete in cazul in care se doreste acest lucru, iar sistemul de prindere al cablurillor cu conectori de tip “clips” este destul de ferm. Nu sunt un mare fan al acestui sistem dar in cazul unor incinte de asemenea dimensiuni este o solutie acceptabila.


b.Subwooferul:
Diferentele intre cele doua subwoofere sunt importante, atat la nivelul constructiei cat si la nivelul functionalitatii. In amble subwoofere este integrata atat amplificarea proprie, cat si cea a satelitilor. In cazul lui Z906 in subwoofer este integrata pe langa amplificare si partea de decodare digitala, spre deosebire de z5500 unde conversia D/A este integrata in consola externa.Un alt lucru care se observa usor este,  disparitia masivului radiator de pe spatele subwooferului. Placa din spate a acestui este din aluminiu si are rol de disipare a caldurii, am testat sistemul la volum mare, nu s-a incalzit in mod ingrijorator nici un moment. Pe placa din spatele subwooferului se gasesc  intrarile analogice si digitale ale sistemului. La acest capitol Z906 este dotat generos cu intrari analogice multicanal, intrare  analogica stereo si trei intrari digitale (doua toslink si una coaxiala).

Am desfacut cele doua subwoofere pentru a studia mai amanuntit amplificarile.Dupa cum se poate observa si din poze, sursa lui Z906 este in comutatie, condesatorii de filtrare sunt destul de mici pentru puterea declarata si nici finalii (din clasa D)  pe integrate, cu toate cele 6 canale obtinute din 2 integrate, nu sunt cea mai fericita solutie. In cazul lui Z5500 avem o amplificare mai solida, cu traf toroidal de dimensiuni apreciabile, amplasat in coltul opus partii electrice, filtrarea este mai serioasa (2 condensatori de 10.000 uF), finalii sunt superior calitativ (TDA 7294), iar masivul radiator asigura o racire eficienta.

Difuzorul subwooferului de la Z5500 are diamentrul de 10″ si este produs de Tangband, modelul fiind WT644F. Diametrul difuzorului subwooferului de la Z906 este de 8″, semnificativ mai mic decat ce de la precedentul model. Din pacate ,nu am reusit sa aflu cine este producatorul acestuia, dar cel mai probabil, este  Tangband W8-670Q. Imi cer scuze daca va induc putin in eroare in cazul acestei informatii, difuzorul nu are nici un fel de specificatii pe el, fiind complet rebranduit pentru Logitech, iar producatorul nu oferta nici un fel de informatie oficiala, cu privire la provenienta componentelor folosite in sistem.Cablul de alimentare al sistemului Z906 nu este detasabil, spre deosebire de cel de la Z5500 care poate fi inlocuit.

c.Consola centrala, telecomanda, accesorii:
Consola centrala este mult simplificata in cazul lui Z906. Pe aceasta nu mai gasim decat potentiometrul de volum, reglajul de volum individiual al satelitilor si subwooferului si setari de configuratie (2.1,4.1,5.1 etc). Nu mai exista display LCD, indicatorii pentru diversele functii fiind niste leduri portocalii, o solutie mai putin eleganta decat in cazul modelului precedent. De altfel noua consola nu mai are integrata in ea partea de conversie digitala, aceasta fiind inclusa in subwoofer dupa cum am mai mentionat in acest articol. Design-ul orizontal al consolei, culoarea gri inchis a sistemului Z906 si dimensiunile mai mici ale subwooferului si  fac sistemul mai usor de integrat ca sistem home-theatre intr-un living.
Telecomanda este extrem de simpla si eficienta. Dimensiunile compacte si functiile foarte simple o fac extrem de user friendly. Din acest punct de vedere am numai cuvinte de lauda, nu am inteles niciodata de ce marii producatori de receivere hi-end nu includ in pachet si o telecomanda cu functii reduse pentru accesarea meniurilor de baza. Personal sunt ametit de telecomenzile receiverelor de top, multe dintre butoanele prezente pe acestea fiind folosite extrem de rar sau deloc in utilizarea zilnica.
In pachet sunt incluse si cabluri pentru cei cinci sateliti, de calitate mediocra, fiind subtiri si fragile.


d.Conversia digial/analog:
Partea de conversie digital/analog este complet schimbata. In cazul lui Z5500 avem DAC-chip-uri de la Cirrus Logic (CS42526-CQZ DAC) in timp ce la Z906 discutam de chipuri AKM si D2Audio (AKM5386vt si D2-71583-LR). In ambele cazuri avem producatori cunoscuti, atat AKM cat si Cirrus Logic fiind solutii de buna calitate.

TESTAREA:
Am testat Z906 in paralel cu Z5500, folosind atat intrarile analogice cat si cele digitale. Pentru intrarile analogice am folosit o placa de sunet Asus Xonar D2, iar pentru partea digitala am folosit iesirea digital-coaxiala de la Xonar D2 si interfata USB-to-coaxial AD LABS MARS.
Filme urmarite:
Burlesque (.mkv)
Despicable.Me (.mkv)
Inception.2010 (.mkv)
Muzica ascultata:
Pink Martini – Sympathique (1999)
 Cesaria Evora – Miss Perfumado [1992]
 Rihanna-Music.Of.The.Sun.2005
 Celine Dion-Best Ballads
 Francis Goya – Greatest Hits 2CD – 2009
 Dire Straits 1985-Brothers in Arms
 Chesky Records-Ultimate Demonstration Disc
 B&W-Demo Disc
Pentru testul in jocuri am folosit exceptionalul Starcraft 2 si Crysis.
La sfarsitul testarii am facut un experiment inedit. Am cuplat satelitii celor doua sisteme la “bestia” Onkyo 807 pentru a vedea daca si cat de mult se schimba sunetul.

SUNETUL:
Z5500:
Masiv-ul subwoofer al lui Z5500 produce un bas impresionant pentru un sistem la acest nivel de pret. Amplificarea solida ofera suficient curent difuzorului de 10″ pentru redarea frecventelor joase. Bas-ul obtinut este amplu si adanc, fara un rafinament sau o precizie deosebita, dar mai mult decat satisfacator daca luam in considerare segmentul caruia ii este adresat.
Frecventele medii suna rece, lucru pe care l-am simtit imediat in momentul in care am ascultat cateva inregistrari cu voci feminine. Aceasta caracteristica penalizeaza senzatia de “live”, de naturalete a melodiei, se pierde din emotia pe care artistul doreste sa o transmita ascultatorului.
Frecvetele inalte sunt unul din punctele slabe ale sistemului, lipsa tweeterelor nu poate fi compensata de difuzoarele full-range indiferent cat de bine sunt acestea construite. Lipsa rezolutiei si a detaliilor pe intreg spectrul frecventelor inalte este deranjanta si ascultatorul pierde informatie audio importanta
La capitolul muzica nu am reusit sa obtin un echilibru tonal satisfacator. Bas-ul acopera restul frecventelor si domina scena, am incercat sa-i reduc volumul dar dar nu am reusit decat sa obtin un sunet plat si absent. Exista in zona mediilor-joase o lipsa de coerenta,  satelitii nefiind capabili sa coboare in frecventa suficient de mult in frecventa si din acest motiv exista o ruptura intre spectrul inferior al frecventelor medii si bas-ul redat de subwoofer.
In filme si jocuri experienta este una placuta. Sistemul are suficienta putere si dinamica pentru a crea o atmosfera placuta, senzatia de spatialitate este reusita iar forta subwooferului aduce un farmec aparte indiferent daca discutam de un joc pe playstation/pc sau un film HD de pe un media player.
Folosirea placii de sunet Asus Xonar D2 cuplata analogic nu aduce  schimbari semnificative in sunet, anumite detalii au devenit mai prezente dar, prea putin pentru a justifica investita in cazul in care detineti un astfel de sistem.

Z906:
In cazul lui Z906 avem un bas agresiv dar este lipsit de precizie si adancime. Sunt momente in care suna necotrolat si are tendinta sa bubuie . In filme si jocuri rapiditatea lui aduce un plus de atmosfera si ofera acel impact necesar pentru a face privitorul sa tresara. Prin comparatie cu Z5500 bas-ul de la Z906 coboara mai putin in frecventa, nu este atat de adanc in schimb este superior la viteza si agresivitate. In cazul filmelor si jocurilor am preferat un bas mai rapid, in schimb, in cazul auditiilor muzicale, am preferat sunetul oferit de Z5500. La fel ca la acesta, sunetul subwooferului are tendinta sa acopere restul frecventelor, dar la Z906 am reusit in urma setarilor sa gasesc un echilibru tonal satisfacator, pentru a ma bucura de un sunet cat mai corect.
Caracteristicile frecventelor medii sunt asemanatoare cu cele de la Z5500, prezente dar reci, sintetice, fara suflet. Singura diferenta pe care intre cele doua modele de sateliti, este sunetul usor mai ingrosat si mai apasat de la Z5500,diferenta care se datoreaza probabil constructiei de tip bas-reflex a incintei.

Lipsa tweeterelor dedicate este marele minus al acestui sistem. In ciuda numeroaselor critici primite in decursul celor sapte ani de existenta pe piata a sistemului Z5500, cei de la Logitech au decis sa folosesca aceeasi solutie tehnica cu un difuzor full-range care sa se ocupe atat de frecventele medii cat si de cele inalte. Trebuie sa recunosc ca rezultatul nu este unul rau, sunetul urca destul de mult in frecventa trebuie mentionate doua probleme, usor sesizabile: exista o lipsa evidenta de detalii si in mod constant acestea sunt acoperite de medii si de bas.
Soundstage-ul este mediocru in cazul ambelor modele, lucru destul e firesc de alfel, nici unul dintre ele nu a fost proiectat pentru auditii cu pretentii in configuratie stereo. La capitolul rodaj va pot spune ca Z906 a fost scos din cutie si rodat timp de 48 de ore, Z5500 a fost rodat timp de cel putin un an de zile. Nu am sesizat nici un fel de modificare a sunetului dupa perioada de rodaj, eu am ascultat sistemul direct din cutie si dupa cele doua zile fara perioade intermediare.
Nici in cazul lui Z906, placa de sunet Xonar d2 cuplata analogic, nu a adus schimbari de natura sa justifice achizitionarea acesteia.


Am facut si un experiment inedit, cupland satelitii celor doua sisteme la masivul receiver Onkyo 807, curios fiind sa aud in ce masura satelitii sunt limitati de amplificarea integrata. Pot spune ca am fost surprins, sunetul s-a imbunatatit simtitor chiar si pentru o ureche neantrenata. Experienta a fost departe de cea ofertita de sistemul multicanal bazat pe boxe Wharfedale Diamond, pe care il folosesc eu in viata de zi cu zi impreuna cu amintitul receiver, dar, am simtit un plus clar la divelul detaliilor si dinamicii, semn ca amplificariile integrate ale sistemelor nu scot maximul din aceste boxe.

Concluzii:
Daca ma intreba cineva in urma cu un an ce mi-as dori de la succesorul lui Z5500 as fi raspuns ca tweetere dedicate, intrari HDMI si decodoare pentru noile formate audio hi-rez (DTS-HD si DolbyTrueHD). Din pacate noul Z906 nu vine cu nici una dintre aceste nouatati dorite de mine, si din acest motiv consider ca Logitech a ratat un moment important, momentul in care ar fi putut sa faca din succesorul lui Z5500 un adevarat star al sistemelor audio dedicate segmentului PC/HT.
PRO:
-sunet bun in filme si jocuri
-versatilitate si conectica generoasa
-design reusit
-pret competitiv
-usurinta in utilizare

CONTRA:
-sunet lipsit de rafinament
-lipsa tweeterelor
-nu aduce nimic in plus fata de Z5500
-amplificare integrata mediocra
-cablurile din pachet sunt de slaba calitate